Menu

Dialogen over kunst

Hoe goed kijken we eigenlijk? Uit onderzoek is gebleken dat museumbezoekers gemiddeld een halve minuut naar een kunstwerk kijken, waarvan het grootste deel zit in het lezen van het bijbehorende bordje en het maken van de selfie…

Jammer, want op een schilderij valt vaak veel te ontdekken. Leonardo da Vinci zei het al: saper vedere, weten hoe te zien. Het gaat om de kunst van het observeren. En dit kunt je leren.

Met een dialoog over kunst leer je je visuele intelligentie te vergroten. Je gaat in een kleine groep een aantal kunstwerken bekijken. Een gespreksleider begeleidt de dialoog volgens een specifieke methode (Visual Thinking Strategies) die je helpt om beter te kijken, onder woorden te brengen wat je ziet en te luisteren naar de verschillende perspectieven van de deelnemers. Door een kunstwerk vanuit een andere invalshoek te bekijken wordt jouw eigen blik breder en scherper.

Het gaat niet om te ontdekken wat de kunstenaar bedoeld zou hebben met zijn of haar werk, maar om wat jij als kijker ziet, waar het bij jou resoneert en om dit te delen met anderen.

Beter leren kijken helpt je ook in je dagelijks leven. Als je in gesprekken goed naar anderen kijkt, zie je vaak meer dan dat je alleen naar de inhoud van een gesprek luistert. Dit geeft je de kans om een gesprek te voeren over waar het echt om gaat. Goed kijken als opmaat voor een mooi gesprek.

Plezier, je verwonderen en beter leren kijken met dialogen over kunst.